«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

Прокремлівська газета "Взгляд" вирішила просвітити своїх читачів на предмет, "чому Україна втратила право на існування". За розуміння якогось московського "політолога" Дмитра Губіна, ця "втрата" не викликає жодного сумніву. "Майбутнє України може являти собою як повну ліквідацію державності та поділ території сусідами, так і частковий поділ під жорстким контролем", - запросто міркує "політолог"...

«Фактично з росіянина і єврея...»

"Взгляд" явно із задоволенням цитує "політолога", а краще сказати - відвертого шовініста Губіна, на переконання якого, "держава під назвою Україна перетворилася на осередок небезпеки і для власних громадян, і для сусідніх країн, перш за все, Росії".

"Її керівництво абсолютно несамовите, і вести з ним будь-які переговори безглуздо. Легітимність влади там зруйнована, і незабаром, із закінченням термінів перебування при владі Зеленського в травні і Верховної ради в серпні цього року, зникне зовсім. Чому ж не залишається жодних підстав для збереження на політичній карті світу цього державного утворення?", - зарозуміло мислить Губін.

І очікувано повторює маячні кремлівські наративи: "...Бандерівщина не тільки сама по собі деструктивна і злочинна у своїй основі, а й тісно пов'язана зі служінням Гітлеру, якого, як відомо, історія відкинула разом із нацизмом, що видно за матеріалами Нюрнберзького та інших судових процесів. Що ж тоді залишається? Досвід Російської імперії та УРСР у складі СРСР, коли люди на території сучасної України жили в одній державі з рештою Росії і зберігали мир і злагоду між собою".

І далі - в тому ж дусі:"У 2014 році владу в країні захопила коаліція угруповань, яка не просто заперечувала ці постулати, а й показала свою готовність знищити їх збройним шляхом і здійснити геноцид усіх, хто не підпадає під їхній ідеал "справжнього українця". Вона не тільки остаточно розірвала цей самий суспільний договір усередині країни, а й зробила існування України вкрай некомфортним, м'яко кажучи, для її сусідів. Державний переворот 22 лютого 2014 року було проведено за підтримки США і країн Євросоюзу без урахування інтересів Росії...".

"І Порошенко, і Зеленський, прийшовши до влади, цілком і повністю прийняли правила гри, запропоновані бандерівцями. Фактично з росіянина і єврея вони перетворювалися на провідників ідей і смислів, висловлених ідеологами геноциду - від Міхновського і Донцова до Тягнибока і Фаріон... На Донбасі військові і парамілітарні формування зайнялися неприкритим полюванням на мирне населення. Ті звірства, які відчули на собі жителі Одеси і Маріуполя, Куп'янська та Ізюма, взагалі за межею розуму", - бреше і не червоніє "політолог" Губін.

Він обурюється, що в Україні "з 2014 року форсованими темпами пішла активна українізація всіх форм життя": "Націоналісти, які захопили владу, почали з того, що скасували закон про регіональні мови. На рівні кадрових рішень, введення відсоткових норм у ЗМІ та навчальних програм, можливості російськомовних людей постійно зменшувалися. Гарантії "вільного розвитку і використання російської мови", проголошені в ст. 10 Конституції України, повністю забуті. Ухвалення з 2018 року і пізніше законів про освіту, мову та національні меншини призвело до заборони будь-якого публічного використання російської мови. Подібні заходи стосувалися також угорського та румунського населення, що не могло не викликати реакції в Будапешті та Бухаресті".

"У ситуації повного нехтування прав російськомовного і православного населення, а також його фізичного знищення говорити про легітимність України як єдиного цілого неможливо. Будь-які розмови про те, що буде на території, яку нині займає Україна, мають змістовний сенс. Це може бути як повна ліквідація державності та поділ території сусідніми країнами (як сталося з Річчю Посполитою наприкінці XVIII століття), так і частковий поділ і перезаснування влади на частині земель під жорстким контролем зацікавлених країн (як зробили з Німеччиною в 1945 році). У будь-якому разі Україна Порошенка і Зеленського піде в минуле. Питання тільки про терміни", - сміливо підсумовує "політолог". Це ж не про кремлівські "терміни" міркувати....

«Потихеньку висмоктують із Європи...»

У газети "Московский комсомолец" теж є черговий "політолог" - такий собі Марат Баширов, цілий професор московської Вищої школи економіки (ВШЕ), який уже знає "єдиний можливий варіант переговорів щодо України, який влаштує Москву".

На прохання газети назвати причини зриву "стамбульського миру", Баширов стверджує, що колишній британський прем'єр Борис Джонсон "передав колективну думку Заходу про те, що треба виходити з переговорів".

"Тому що вони побачили, що у нас переговори тривають довго. А це говорить про те, що є якесь зближення позицій. Джонсон був тією людиною, яка просто передала позицію американців, Європи, британців", - каже Баширов і впевнено наполягає, що знає, "навіщо західні ЗМІ знову почали розкручувати цю тему".

"Вони не впевнені в тому, що київський режим встоїть. Не впевнені в тому, що та допомога, яка прийде і яка обіцяна, кардинально вплине на ситуацію на фронті. Ми ж бачимо, там сиплеться Авдіївський напрямок. Щодня ми займаємо населені пункти. Раніше за них битися доводилося місяцями. Захід бачить, що вихід із цієї ситуації у відновленні переговорів", - переконує Баширов.

Але, на його думку, зараз мирні переговори Кремлю не цікаві: "Ми виконуємо завдання, які були поставлені в рамках СВО. Ми перестали помилятися з приводу цих людей, слава тобі, Господи. Так що навіщо нам зараз? З'явиться офіційна відкрита пропозиція - будемо реагувати. А на ці ліві заходи через якусь німецьку газету не треба дивитися".

Але домовлятися Кремль, на глибоке переконання Баширова, дуже навіть готовий.

"...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин. Нас цікавлять питання, пов'язані з розповсюдженням ядерної зброї, питання світової торгівлі, система розрахунків, рівний доступ, транспортні коридори, космос, що буде далі із зеленим порядком денним, біобезпека. Вирішення локальних питань щодо України - це важливо. Але це лише один з елементів пазла. Треба шукати новий світовий порядок, який визнає повагу до існуючих реалій", - фантазує московський професор.

"Захід прислухається, коли народи цих країн зрозуміють, що їхні лідери недієздатні. Вони не можуть навіть з усією своєю міццю стабілізувати економічне становище своїх держав. Американці потихеньку висмоктують з Європи ресурси. Макрон і Шольц нещодавно моталися до Китаю... Усе свідчить про те, що триває внутрішня боротьба за те, щоб Китай був більш прихильним економічно до Європи або США", - запевняє Баширов.

"Навіщо західній пресі раз по раз качати тему стамбульських переговорів?", - запитує "МК" Баширова.

"Це спроба своїм громадянам щось продати. Мовляв, росіяни прийдуть на переговори, ось умови, вони старі. Але це вони тільки своїм так розповідають. Це історія виключно для внутрішнього споживача. Адже на початку червня вибори до Європарламенту", - наполягає професор, мабуть, вважаючи, що його доводи мають сенс.

«З метою протидії СВО і ослаблення Росії»

Кремлівський "ПолитНавигатор" вирішив дізнатися, "що стоїть за витоком про продаж Казахстаном бойових літаків Україні".

"У соціальних мережах продовжує розгоратися скандал з приводу можливого продажу Казахстаном через Велику Британію застарілих військових радянських літаків Україні, що з неділі почали активно спростовувати в Астані.... Усе почалося з того, що в українських телеграм-каналах з'явилися повідомлення про передачу Астаною Києву 81 списаного літака, який придбали спочатку американці..., - вводить "ПолітНавігатор" у курс справи. - Передбачається, що, оскільки типи цих літаків перебувають на озброєнні України, їх зрештою передадуть Києву або для використання як запчастини, або як манекени на аеродромах".

"Тобто вся ця історія зі списаними літаками, м'яко кажучи, дивна і заплутана і викликає дуже смутні сумніви, - розслідує "ПН". - Незважаючи на офіційні спростування, українська преса і телеграм-канали продовжують поширювати інформацію на цю тему. Велике питання - навіщо і для чого? Усі ці розмови виникли у зв'язку з тим, що уряд Казахстану оголосив наприкінці минулого року в рамках переоснащення свого авіапарку ВПС про аукціон із продажу 117 винищувачів і бомбардувальників радянської ери, включно з МіГ-31, МіГ-27, МіГ-29 і Су-24, випущених у 1970-х і 1980-х роках. Загальна вартість лота оцінюється в 1 мільярд тенге (приблизно 1,5 мільйона доларів США). Але всередині країни охочих придбати ці списані машини так і не знайшлося".

"...Якщо говорити відверто, то загроза передачі справді існує, оскільки наприкінці 90-х років Астана вже розпродавала застарілі типи літаків. Щоправда, Північній Кореї. Зараз це, можливо, робиться під виглядом "утилізації". Насправді це все може бути прикриттям, а потім вони можуть у вигляді навіть не цілих літаків, а запчастин потрапити до ЗСУ. Така практика, наприклад, здійснюється Заходом у країнах Східної Європи, Африки та Азії", - розкриває видання "змову".

"ПН" наводить випадки, які нібито мали місце "влітку 2022 року після початку СВО", коли спочатку якась "йорданська", а потім "болгарська" компанії продавали літаки в США "через ту ж казахстанську компанію "Казспецекспорт".

"Як відомо, уряд Республіки Казахстан і тоді заперечував факт, що дана кампанія (чомусь через літеру "а" - "ОстроВ") займалася міжнародною торгівлею боєприпасами та озброєнням, але телеграм-канал "Рибарь" зміг знайти оригінали ліцензій, виданих чиновниками на ведення подібної діяльності. І тоді новий потік документів, і оприлюднене листування підтвердило, що казахстанська влада здійснювала і здійснює постачання не тільки боєприпасів, а й авіаційної техніки для ЗСУ з метою протидії СВО і ослаблення Росії", - обурюється "ПН".

"ПН" обурюється і тим, що нібито "після серії статей із цього приводу на "ПолитНавигаторе" президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв "терміново ввів мораторій на продаж боєприпасів і військової техніки за кордон до кінця 2023 року".

"Тепер, як бачимо, термін мораторію закінчився, новий не вводили, а завзяті "заперечники" з "Казспецекспорту" взялися за старе? Дуже навіть можливо й однозначно заперечувати витоки, що відбулися, не можна, оскільки диму без вогню не буває. Українці ж можуть навмисно зливати цю інформацію у своїх телеграм-каналах і ЗМІ за погодженням із західними спецслужбами, щоб посилити розбіжності між "союзниками" по ОДКБ, виставляючи Астану в непривабливому вигляді такого собі дворушника. Причому, адже це тільки вершки, адже корінцями насправді виступають плани керівництва "Казспецекспорту" розгорнути виробництво 155-ти міліметрових натівських снарядів і наростити випуск турецької бронетехніки і БПЛА, як і запчастини до них, які також можуть постачатися до "незалежної" через ту саму Туреччину", - міркує прокремлівське видання, вважаючи, що має право вказувати Казахстану, яке озброєння і кому продавати.

«Більш приземлена реальність»

На сторінках газети "Известия" проректор Дипломатичної академії МЗС РФ Олег Карпович розшифрував, "чому США погодилися через тривалий час виділити допомогу Україні".

"Силами західних ЗМІ рішення США про виділення багатомільярдної допомоги Україні перетворилося на багатоденне шоу. Його підсумок має сигналізувати євроатлантичним союзникам Вашингтона, що Америку рано списувати з рахунків. 24 квітня президент Джо Байден підписав відповідний закон, і його вже встигли наділити певним символічним значенням - мовляв, після періоду пертурбацій і сумнівів колективний Захід повертає собі колишню рішучість відстоювати "порядок, заснований на правилах", і таки завдати Росії жаданої стратегічної поразки. На ділі за цим пафосом і апломбом ховається куди більш приземлена реальність", - вважає Карпович.

На його думку, "уважний погляд на текст конкретного закону про виділення коштів і озброєнь Києву наочно дає зрозуміти: в реальності за його появою стоять інтереси не борців за ліберальні цінності, а цинічних виробників зброї - і саме тому частина республіканців, включно з навіть Дональдом Трампом, у підсумку була змушена поступитися тиску лобістів".

"Не секрет, що всемогутні збройові корпорації розглядають українську кризу і як можливість для випробувань нових розробок, і як спосіб отримання легкого заробітку на роки вперед. У певному сенсі показово, що законодавці зобов'язали Білий дім найближчим часом представити громадськості стратегію американської політики на українському напрямку. Тим самим вони визнали, що наразі переконливих стратегічних розробок на цю тему немає, а отже мільярди виділяють на позбавлений сенсу і змісту проєкт", - запевняє проректор.

Він також переконаний, що "вочевидь, російські кошти, які конгрес дозволив у більшовицьких традиціях експропріювати на підтримку підопічних, цинічно спрямують на посилення внутрішньоукраїнських репресій проти всіх незгодних - від тих, хто бажає спілкуватися російською мовою, до тих обивателів, православних, які відмовилися зрадити свою церкву".

"А зміцнення репресивного апарату режиму Володимира Зеленського стане в пригоді: на тлі ухвалення закону про мобілізацію, який обурив більшу частину українців, і закінчення повноважень так званого президента зростання опозиційних настроїв може в рази прискоритися. Утім, навряд чи ці деталі хвилюють американських кураторів Києва. Цікаво, що пакет із чотирьох законів, лише один із яких повністю присвячений Україні, вирізняється істинно глобальним охопленням. Вашингтон поставив в один ряд виділення коштів своїм тайванським підопічним, традиційним ізраїльським союзникам і українським неонацистам", - повчає когось Карпович.

"На жаль, такого роду ігри, що призводять до руйнування всієї системи міжнародної безпеки, можуть дати і зворотний ефект, поставивши планету на межу глобального конфлікту. І якщо про подібні наслідки своїх бездумних дій на Заході не замислюються, то ми прекрасно розуміємо, до чого вони можуть призвести. А значить маємо все більше стимулів прискорити вирішення завдань спеціальної військової операції, остудивши тим самим запал наших геополітичних опонентів", - мудрує московський проректор.

Огляд підготував Михайло Карпенко, "ОстроВ"

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті